piątek, 26 października 2012

Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych - magnez, fosfor, wapń,potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C.Pigwa zawiera również fruktozę, glukozę i kwasy organiczne-jabłkowy ,chinowy, cytrynowy, bursztynowy, kawowy, fumarowy ,winowy.zawiera również garbniki, flawoidy, antycyjany,kartotridy, pektyny, olejki lotne i śluzy .
Tanina w połączeniu z pektynami ma za zadanie regulować pracę żołądka i wymiata resztek z przewodu pokarmowego,mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Owoce pigwy mają w sobie dużo miedzi, żelaza, węglowodanów.
Pigwa wspomaga odporność i leczy przeziębienie ,poprawia apetyt i reguluje przemianę materii ,obniża ciśnienie krwi mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne wzmacniają cebulki włosów, niszczą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowań na raka owoce i nasiona maja dużo właściwości wzmacniają odporność po długotrwałej chorobie regenerują i wzmacniają wątrobę ,i działają antybakteryjnie .Nasoina zaś posiadają śluz który leczy stany zapalne dróg oddechowych w infekcjach gardła i kaszlu a nawet przy zewnętrznych oparzeniach i podrażnieniach skóry i do dezynfekcji trudno gojących się ran.Owoce pigwy szczycą się najwyższą zawartością pektyn spośród wszystkich owoców. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a także regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Marta Burska

0 komentarze:

Prześlij komentarz