piątek, 8 lutego 2013


Składniki: 
- mięso z kością-ja dałam kość ze schabu;)
- 3 litry zimnej wody
- włoszczyzna (2 marchewki,pietruszka,seler,por)
- puszka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- cebula, ząbek czosnku
- szklanka gęstej smietany
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- liście laurowe (2)
- ziele angielskie (2)
- mąka(1,5 łyżki)

Wykonanie:
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Dorzuć kostkę rosołową, całą cebulę i ząbek czosnku. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól , szczyptę pieprzu. Gotuj do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie. Wyciągnij cebulę oraz por. Dodaj koncentrat pomidorowy i jednego, przepołowionego pomidora. Zupę gotuj jeszcze 3-5 minut. Zapraw śmietaną i mąką wymieszaną wcześniej z wodą oraz łyżką gorącej zupy. Dodaj łyżeczkę cukru. Podawaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz