sobota, 22 grudnia 2012

Na ciasto:
-150g mąki pszennej
-na czubek noża proszku do pieczenia,
-50g cukru,
-1 cukier wanilinowy,
-100g masła lub margaryny
- 1 jajko


Na polewę:
- 1-2 łyżki wody
- 100g cukru pudru
- ew.kilka kropel soku z aronii (lub innego) do zabarwienia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać w mikserze na średnich obrotach. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i rozwałkować do grubości ok 5cm. Wykrawać foremkami ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą blachę pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C przy termoobiegu. Bez termoobiegu 180 C.

Polewę rozprowadzamy na ciasteczkach i zdobimy wedle uznania.
Na jeszcze gorące ciasteczka możemy położyć kawałeczek czekolady by się rozpuściła i następnie posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz