sobota, 8 grudnia 2012

Często zadajemy sobie to pytanie i w końcu pijemy z takich,które akurat mamy dostępne. ..

A jaki powinien być odpowiedni kieliszek? Przede wszystkim powinien być bezbarwny oraz wykonany z cienkiego,gładkiego szkła,które będzie pozwalało na ocenę barwy wina. Wielkość i kształt kieliszka zależy od rodzaju wina.
Wina czerwone powinniśmy pić w kieliszkach o baloniastym kształcie z dużą czaszką,która zwęża się ku górze. Nóżka w takim kieliszku powinna być krótsza. Wina takie należy podawać w temperaturze pokojowej. Kieliszek napełniamy winem do 3/4 pojemności.
Do win deserowych stosuje się kieliszki ,które przypominają te wykorzystywane  do win czerwonych, ale są nieco mniejsze.Napełniamy je nie więcej niż do połowy kieliszka.
Natomiast do win białych i różowych ,wytrawnych i półwytrawnych najlepsze są niewielkie kieliszki. Wskazane jest,by brzegi kieliszków zwężały się ku górze.

0 komentarze:

Prześlij komentarz