poniedziałek, 11 marca 2013

Przedstawiam Wam łatwy sposób przygotowania domowego dżemu truskawkowego. Zawsze go lubiłam,więc fajnie zrobić go samemu:) Truskawki oczywiście możemy zastąpić innymi owocami: wiśniami,malinami z różą itp.

Składniki:
-500 g truskawek,
-400g cukru,
-pół cytryny,
-pół pomarańczy,
-3 ziarenka pieprzu czarnego.



Przygotowanie:

Truskawki umyć i pokroić. Dodać cukier,sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy. Zostawić na dwie godziny. Doprowadzić wszystko do wrzenia,zgasić ogień i zostawić na noc. Rano przecedzić i podgrzać syrop do temperatury 105 C. Dodać ziarenka pieprzu, gotować jeszcze przez 8 minut i włożyć do słoików.

Przepis oraz zdjęcie wykorzystane z książki "Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" Sigrid Verbert

0 komentarze:

Prześlij komentarz