Przedstawiam Wam łatwy sposób przygotowania domowego dżemu truskawkowego. Zawsze go lubiłam,więc fajnie zrobić go samemu:) Truskawki oczywiście możemy zastąpić innymi owocami: wiśniami,malinami z różą itp.
Składniki:
-500 g truskawek,
-400g cukru,
-pół cytryny,
-pół pomarańczy,
-3 ziarenka pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić. Dodać cukier,sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy. Zostawić na dwie godziny. Doprowadzić wszystko do wrzenia,zgasić ogień i zostawić na noc. Rano przecedzić i podgrzać syrop do temperatury 105 C. Dodać ziarenka pieprzu, gotować jeszcze przez 8 minut i włożyć do słoików.
Przepis oraz zdjęcie wykorzystane z książki "Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" Sigrid Verbert
0 komentarze:
Prześlij komentarz