Pierś z kurczaka
Składniki:
-pierś z kurczaka (podwójna)
-przyprawa do kurczaka po staropolsku
-sos sojowy
-olej
Przygotowanie:
Sos sojowy,olej i przyprawę do kurczaka mieszamy w głębokim talerzu. Pierś z kurczaka rozbijamy i maczamy w przygotowanej marynacie. Po ok 10 minutach smażymy po obu stronach.
Steki z karkówki
Składniki:
-karkówka wieprzowa
-przyprawa do karkówki np Knorr
-olej
-cebula
-papryka (czerwona lub żółta)
Przygotowanie:
Wymieszaj olej wraz z przyprawą do karkówki. Plastry mięsa delikatnie rozbij aby były cieńsze i obtocz w gotowej marynacie.Pozostaw na 10 minut.
Paprykę i cebulę pokrój w plastry.
Steki obsmaż po obydwu stronach na patelni i dodaj paprykę oraz cebulę.Całość duś pod przykryciem ok 5-10 minut.
Pizzerki
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-1 łyżka cukru
-10g drożdży
-szklanka ciepłego mleka
-2 łyżki oliwy
-sól
Dodatki:
- ser
-szynka lub salami
-pomidor
-pieczarki lub grzybki marynowane
-ketchup
Przygotowanie:
Rozdrobnić drożdże i wymieszać razem z mąką,cukrem,oliwą i szczyptą soli.Mieszając dolewać ciepłe mleko. Na stolnicy wyrobić na gładkie ciasto ,włożyć do głębokiego talerza i przykryć szmatką na jakiś czas aby wyrosło ( ja dałam na ok 30minut).
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniejszych kulek,które rozwałkowałam na niewielkie placki. Posmarowałam warstwą ketchupu i poukładałam składniki,na koniec posypałam startym serem.
Gotowe pizzerki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200C na ok 10-15 minut.
To danie wykonałam za pomocą przepisu z jednej z gazetek pt."Gotuj.Krok po kroku".
Kurczak w pysznej panierce
Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-jogurt naturalny
-płatki kukurydziane
-przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka najpierw płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,a nastepnie kroimy w kosteczkę. Do jogurtu naturalnego wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy w niewielkiej miseczce.
Płatki kukurydziane mielimy w blenderze.
Kawałeczki kurczaka maczamy najpierw w przygotowanym jogurcie,a następnie w płatkach. Układamy na papierze pergaminowym położonym na blasze.
Pieczemy w piekarniku ok 30-40 minut w 180C.
Tak przygotowane piersi z kurczaka możemy podawać z dressingiem czosnkowym lub nawet z ketchupem.
Smacznego!:)
Zapiekanka
Składniki:
-mięso mielone,-makaron penne,
-pomidory,
-cukinia,
-ser żółty,
-czosnek,
-cebula,
-zioła prowansalskie,
-sól,pieprz.
Przygotowanie:
Podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.Dodaj mięso mielone i smaż,aż będzie gotowe.Dopraw ziołami,solą oraz pieprzem.
Na osobnej patelni podsmaż plasterki cukinii. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.Na sam spód wyłóż ugotowany makaron penne,następnie mięso mielone,cukinię,pomidory a na końcu ser (może być starty lub w kawałkach).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-40 minut.
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
-szklanka mąki,
- szklanka wody,
-szklanka mleka,
-3 jajka,
-mrożony szpinak,
-2 duże pomidory,
-3 ząbki czosnku,
-ser żółty,
-sól,
-pieprz.
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek,odrobinę solimy i ubijamy z nich pianę.W naczyniu mieszamy mąkę,wodę,mleko i żółtka.Dodajemy ubitą pianę i mieszamy ciasto. Przygotowujemy 10-12 naleśników.
Szpinak rozmrażamy i dusimy na patelni z wyciśniętym czosnkiem.Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku.Wszystko przyprawiamy solą,pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. Na koniec dodajemy troszkę startego sera.Taką masę rozprowadzamy na naszych naleśnikach.
Na blasze kładziemy papier do pieczenia.Układamy na niej gotowe naleśniki.Posypujemy startym serem i pieczemy przez ok 10 minut w 180 st. C aż ser się rozpuści.
Pod pomidorem
Składniki:
-5 jajek
-pomidor
-parówka
-4 plastry żółtego sera
-tymianek,bazylia
-sól,pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu wbij jajka,posyp solą i pieprzem.Smaż aż białka się zetną i przewróć łopatka na druga stronę.Na wierzchu ułóż plasterki pomidora,posyp tymiankiem i bazylią,a następnie połóż po kawałku parówki.Nakryj plasterkami sera i smaż,aż ser się stopi.
Deser korzenny
Składniki:
-25 dag gorzkiej czekolady,
-18 dag masła,
-5 jajek,
-12 dag cukru
-2 czubate łyżki mąki
-płaska łyżeczka przypraw korzennych
Przygotowanie:
Czekoladę stopić z masłem. Jajka z cukrem ubić na puch.Dodać mąkę z przyprawami,wymieszać z przestudzoną masą maślano -czekoladową.
Wlać do 6 małych foremek. Piec 10 min w temperaturze 200C. Podawać na ciepło z sosami owocowymi.
Przepis oraz foto wykorzystane z czasopisma "Smaczna kuchnia".
Zapiekanka z kurczaka z ryżem
Składniki:
-1 duża pierś z kurczaka,
-oliwa,
-1 czerwona papryka,
-100g ryżu,
-1 jajko,
-2 łyżki tartego sera żółtego,
-garść płatków migdałowych,
-sól,pieprz,suszona papryka i szczypta chilli
Przygotowanie:
Kurczaka umyj,osusz i pokrój w kostkę.Oprósz przyprawami.Podsmaż na łyżce oliwy,przykryj i duś przez 15 minut.Pod koniec duszenia dodaj pokrojona w paski paprykę.
Ugotuj torebkę ryżu. Dwa małe naczynia do zapiekania wysmaruj oliwą, w każdym z nich ułóż warstwę ryżu, na niej warstwę mięsa i ponownie ryżu. Roztrzep jajko widelcem i zalej zapiekankę.Posyp wiórkami sera i płatkami migdałowymi.
Zapiekaj przez 30 minut w temp.175 C.
Przepis oraz zdjęcie wykorzystane z czasopisma "Moje smaki życia"
"Financiers" z malinami
Składniki:
-250g cukru pudru,
-170g masła,
-155g białek,
-135g mąki migdałowej,
-100g świeżych malin,
-55g mąki.
Przygotowanie:
W rondlu na małym ogniu podgrzewamy masło,aż nabierze orzechowego koloru. W misie mieszamy mąkę,mąkę migdałową i cukier puder. Szpatułką dodajemy białka (bez ubijania). Mieszamy i przekładamy ciasto do prostokątnych foremek, napełniając je do połowy wysokości. Do każdej foremki wkładamy po 2 maliny. Pieczemy w temperaturze 230C,po 5 minutach obniżamy temperaturę do 200C i pieczemy kolejne 5 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasteczka zostawiamy w środku przez następne 5 minut.
Przepis oraz zdjęcie wykorzystane z "Smakowite prezenty.Słodkie i słone przysmaki na cały rok."Sigrid Verbert
Ciasteczka z gruszkami
Składniki:
-180g mąki,
-150g cukru,
-2 jajka,
-70ml odtłuszczonego mleka,
-1 cytryna,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-6 małych gruszek.
źródło:"Smakowite prezenty..."Sigrid Verbert |
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubijać tak długo,aż masa zwiększy swoją objętość 3-4 razy. Mieszając, dodać mąkę,mleko,proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny.Ciasto wlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Do każdej foremki włożyć połówkę umytej gruszki ze skórką.Piec w temperaturze 170C przez ok 25 minut,aż ciasteczka się zarumienią.
Źródło: "Smakowite prezenty..." Sigrid Verbert.
Pasztet z wątroby cielęcej
Składniki:
-500 ml świeżej śmietany,
-300g wątroby cielęcej,
-4 jajka,
-3 żółtka,
-2 łyżki porto,
-2 ząbki czosnku,
-sól,pieprz
źródło:"Smakowite prezenty..."Sigrid Verbert |
Przygotowanie:
Zagotować śmietanę wraz z całymi ząbkami czosnku.Zostawić na 10 minut. Surową wątrobę zmiksować na krem. Następnie zmiksować też jajka z żółtkami i dodać do nich zmiksowaną wątrobę,porto oraz przecedzoną śmietanę.Doprawić solą i pieprzem, i dobrze wymieszać.Przełożyć masę do posmarowanych masłem foremek i piec w kąpieli wodnej w temp. 160C przez ok godzinę. Zostawić do wystygnięcia i włożyć pasztet do lodówki na noc i podawać.
Przepis z książki :"Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok." Sigrid Verbert
Domowa pizza
Składniki na ciasto:
-paczka drożdży
-500g mąki tortowej
-1/2 łyżeczki cukru
-1/2 łyżeczki soli
-2-3 łyżki oleju
-ciepła woda
Dodatkowo:
-koncentrat pomidorowy
-ząbek czosnku
-pomidor
-kilka pieczarek
-żółty ser w kostce
-kukurydza
-szynka
-cebula
-oregano
-sól,pieprz
Przygotowanie:
Do małej miseczki wsyp pokruszone drożdże,dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody oraz 1/2 łyżeczki cukru.Wymieszaj i przykryj ściereczką na ok 15 minut. Po tym czasie wsyp 500g mąki do osobnego naczynia.Dodaj przygotowany zaczyn drożdży i szczyptę soli.Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto,stopniowo dolewając ciepłą wodę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
Gotowe,wyrośnięte ciasto rozwałkuj .Blachę do pieczenia posmaruj olejem i rozłóż na całej płaszczyźnie swoje ciasto.Posmaruj przygotowanym sosem (koncentrat wymieszany z odrobiną wody i wyciśniętym czosnkiem). Na sosie rozłóż starty żółty ser,pomidory,pieczarki,szynkę,cebulę oraz kukurydzę. Posyp przyprawami. Na samą górę możesz położyć jeszcze troszkę sera.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220C na ok 20 minut.
Makaron ze szpinakiem
Ostatnio na jednej ze stron na Facebook'u zainspirował mnie przepis na makaron ze szpinakiem,jednak ja przedstawię Wam swój przepis,ponieważ często zdarza mi się robić "po swojemu", a inne przepisy to tylko "podpowiedź".
-1 opakowanie mrożonego szpinaku,
-kilka mniejszych ząbków czosnku (zależy kto ile lubi),
-3 plasterki żółtego sera,
-1 jajko
-oliwa z oliwek
-sól,pieprz
Przygotowanie:
Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Dodajemy opakowanie szpinaku i mieszamy. Gdy konsystencja będzie już lekko "papkowata" wrzucamy plasterki sera (ja je "porwałam" na mniejsze kawałeczki"). Po wymieszaniu dodajemy całe jajko i nadal mieszamy na średnim ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Podajemy z makaronem penne ugotowanym al dente.
Smacznego :)
Bruschetta z pomidorami
Składniki:
-Długą bułkę pokroić w plasterki
(opcjonalnie 16)
-2 ząbki
czosnku
-serek PHILADELPHIA
kraftrecipes.com |
-16 pomidorków
koktajlowych
-pół
czerwonej cebuli
-2 łyżki octu
balsamicznego
-2 łyżki
oliwy z oliwek
-1 łyżeczka
cukru brązowego
-sól i piepr
-¼ szklanki świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 180 C.
Plasterki bułki ułóż na blasze. Piec 3 do 4 minut, po każdej stronie, aż po obu stronach zarumienią się Natrzyj czosnkiem.
Plasterki bułki ułóż na blasze. Piec 3 do 4 minut, po każdej stronie, aż po obu stronach zarumienią się Natrzyj czosnkiem.
Rozsmaruj
serkiem , a na górę ułóż kawałeczki pomidorków z cebulą.
Zmieszaj ocet, olej, cukier, sól i pieprz, aż dobrze się połączą. Tak przygotowanym sosem skrop swoje kromki. Na koniec połóż po listku bazylii.
Zmieszaj ocet, olej, cukier, sól i pieprz, aż dobrze się połączą. Tak przygotowanym sosem skrop swoje kromki. Na koniec połóż po listku bazylii.
Zupa brokułowa
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 pietruszka,
- 1/4 cebuli,
- 1/4 pora,
- plaster selera,
- 4 brukselki,
- 2 ziemniaki,
- sól,pieprz
- makaron
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku na kostce gotujemy resztę warzyw (grubo pokrojoną). Gdy warzywa będą miękkie , dodajemy brokuł i wszystko miksujemy. Podajemy z makaronem (najlepiej kokardki).
Smacznego!
Pralinki
Pyszne pralinki możesz zrobić sama:) Wystarczą 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam limonkowej i gorzkiej) oraz do ozdoby kolorowe kuleczki,wiórki kokosowe lub orzechy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej( kąpiel wodna- do garnka z gotująca wodą wkładamy garnuszek z czekoladą i w ten sposób ją rozpuszczamy).
Wlewamy czekoladę do małych pojemniczków na pralinki i posypujemy naszymi ozdobami. Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki.
Sałatka śledziowa
Co potrzebujemy?
-śledzie (ja miałam opakowanie 200g)
-ziemniaki(ja użyłam 4 ugotowane)
-ogórki kiszone (2)
-cebula
-2 jajka
-1 łyżka soku po ogórkach
-śmietana
-sól,pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę i mieszamy w misce .
Babeczki
Składniki:
- 125 g masła, miękkiego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać i odstawić.
W
oddzielnej misce utrzeć masło (miękkie!) z cukrem i cukrem wanilinowym
na białą i puszystą masę .
Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając po każdym dodanym
jajku. Całą mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać
łyżką . Następnie wlać mleko i delikatnie oraz krótko
wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę).
Foremki uzupełniamy masą. Do środka możemy dać dżem ( ja dałam po 1 malince).
Babeczki pieczemy w 160 C ok 20 minut.
Ciasteczka na ciepło
Szukasz szybkiego i łatwego pomysłu na coś słodkiego? Wystarczy ciasto francuskie ( w tym przypadku kupne) i owoce. Ja do swoich ciasteczek użyłam brzoskwiń z puszki.
Owijamy nasze owoce w ciasto francuskie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy na ok 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180C.
Przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować ciasteczka białkiem.
Jakie przyprawy do jakich potraw?
A oto mała podpowiedź:
Oregano dodajemy do: makaronów,sosów,sałatek,ryb oraz mięs.
Bazylię najlepiej łączyć z :makaronami, lżejszymi mięsami,rybami oraz daniami warzywnymi(szczególnie z pomidorami).
Lubczyk dodamy do mięs,makaronów,zup i sałatek.
Rozmaryn będzie najlepszy do drobiu,pieczonej wołowiny i cielęciny oraz do potraw warzywnych.
Tymianek natomiast najlepiej zasmakuje ze smażonymi rybami,pieczonymi ziemniakami i mięsnymi farszami.
Zimowe pierniczki
Składniki:
1/2 szklanki
masła
3 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 szklanek mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 szklanek mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
W dużej misce łączymy
razem masło i
cukier ,aż otrzymamy gładki krem. Dodać jaja
i wanilię. Całość wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Tak gotowe
ciasto przykryć i schłodzić przez co najmniej
jedną godzinę, lub przez noc.
Rozgrzej piekarnik do
200 stopni C.
Rozwałkować
schłodzone ciasto od około 1/4 do 1/2 cala grubości.
Na powierzchni
lekko posypać mąką i wykroić kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec
5 do 8 minut w nagrzanym
piekarniku.
Pieką
się bardzo szybko, więc miej je na
oku!:)
Zanim polejesz lukrem ciasteczka muszą ostygnąć.
Zanim polejesz lukrem ciasteczka muszą ostygnąć.
Photo by Cathy at lolfoodie |
Lukier:
Składniki:
1 białko z małego jajka
1 szkl. cukru pudru
2 krople olejku migdałowego
Barwnik spożywczy
Wykonanie:
Oddzielić białko od żółtka i
ubijać na pianę, dodać przesiany(!) cukier puder i ubijać dalej. Dodać aromat i
ewentualnie barwnik spożywczy jeśli chcemy, aby nasz lukier miał inny kolor.
Gdy otrzymamy już gotowy, gęsty lukier dekorujemy nasze ciasteczka według
uznania. Odstawiamy na 2-3 godziny by stwardniał.
Gotowe:)
Ciasto z 1 jajka
Do garnuszka wkładamy : 0,5 kostki margaryny, 1 łyżkę kakao, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mleka. Rozgrzewamy na małym ogniu ,aż otrzymamy gęstą masę. Studzimy.
Po ostudzeniu dodajemy do masy: 2 szklanki mąki, 1 łyżkę dżemu, 1 łyżeczkę sody, 1 jajko oraz cukier waniliowy. Możemy również dodać rodzynki lub orzechy wedle uznania. Wszystko razem miksujemy i rozlewamy do foremki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok 30-40 minut.
Smacznego!
Dietetyczne babeczki
epicurious.com |
Ciasto:
1.
1/4 szklanki okruchów chleba typu graham
2.
2 łyżki
cukru
3.
5 łyżek roztopionego masła
Na nadzienie:
1. Serek tofu (opakowanie )
2. Tarta skórka i sok z 2 cytryn
3. ½ łyżki cukru
1. Serek tofu (opakowanie )
2. Tarta skórka i sok z 2 cytryn
3. ½ łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °
2. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i obłóż masą foremki.
3. Piecz na
złoty kolor, od 8 do 10 minut. Wyjmij
i całkowicie ostudź.
4. Wymieszaj wszystkie składniki
na nadzienie, łyżką napełnij gotowe foremki .
Przechowywać w lodówce
przez co najmniej 1 godzinę.
Włoska, zielona sałatka z parmezanem i sosem cytrynowym
http://www.bbcgoodfood.com/ |
Składniki:
- 1
duży worek sałaty,
około 200g
- 2 duże
marchewki, obrane i drobno pokrojone
w kostkę
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 2 czerwone papryki, pokrojone w krążki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 2 czerwone papryki, pokrojone w krążki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Umieść wszystkie warzywa
do dużej miski. Włóż parmezan,
cukier, sok z cytryny i 5 łyżek oleju do małego
słoika z dopasowaną pokrywką , a następnie dobrze wstrząśnij. Polać sałatkę
tuż przed podaniem.
"Coś słodkiego"
Składniki:
foto i przepis : recipes.cadbury.co.uk |
- 100g masła
- Czekoladę Cadbury Dairy Milk 175g, rozbitą
- Czekoladę Cadbury Dairy Milk 175g, rozbitą
- 2łyżki syropu
- 125g duże herbatniki, rozbite na małe kawałki
- 25g mini marshmallows (pianki)
- 25g mini marshmallows (pianki)
- 75g łuskanych
orzechów pistacjowych (opcjonalne)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotować 2 blachy do pieczenia. Roztopić masło,
czekoladę i syrop w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z ognia i
dodać herbatniki, marshmallows i orzechy, dobrze wymieszać, aby upewnić się, wszystko
jest pokryte czekoladą.Umieścić małe
kopce mieszaniny na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub
na noc. Gotowe kopce rozpylić cukrem pudrem.
Sałatka z ryżem
Składniki:
-1 pierś z kurczaka
-2 torebki ryżu
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-majonez.
Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy. Po wystygnięciu kroimy w kosteczkę. Ryż gotujemy i również czekamy, aż ostygnie.
Dodajemy kurczaka, kukurydzę i pokrojonego ananasa.
Wszystko mieszamy z majonezem. Na koniec dekorujemy:)
SMAŻONA CUKINIA
Sezon na cukinię rozpoczęty:) Mam dla Was szybki i prosty sposób na jej przygotowanie. Obieramy cukinie (żółta, zielona- obojętnie), kroimy na grubsze plasterki, maczamy w jajku, posypujemy vegetą i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu aż się zarumieni :)
Przepis bardzo łatwy w wykonaniu. Czekam na wasze propozycje podania cukinii:)
Lody z mango:)
Wspaniały deser ,idealny na garden party!Lody,gorące truskawki i pyszny sok! Czego trzeba więcej?
Co potrzebujesz?
-2 łyżki syropu klonowego,
-250g truskawek,
-szczypta soli,
-łyżka oliwy z oliwek,
-2 mango,
-250 ml soku truskawkowego,
-lody waniliowe,
-pistacje(posiekane)
Jak to zrobić? Syrop klonowy nalezy wymieszać z oliwą z oliwek i solą. Truskawki kroimy na połówki i skrapiamy przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy. Rozkładamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy 30 min. w temp.190 C.
Mango kroimy w kostkę. Do wysokich szklanek rozlewamy sok z truskawek, wsypujemy następnie mango i pieczone truskawki.Na wierzchu kładziemy po gałce lodów. Posypujemy pistacjami.
Kotleciki jajeczne
- 11 jajek
- 2 bułki
- 1/2 szkl. mleka
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Siekamy szczypiorek. Bułki maczamy w mleku lub w wodzie. Gotujemy 10 jajek , obieramy i również siekamy. Dodajemy odciśnięte bułki, szczypiorek, surowe jajko i przyprawy.
2. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce. Smażymy.
Smacznego:)
Jeśli sałatka owocowa to tylko Grecka:)
Składniki:
-1 Grecki jogurt
-1 puchar świeżego soku cytrynowego
-tymianek grecki lub miód
-starta skórka z jednej cytryny
-melon, obrane i pokrojony
-arbuz, obrany i pokrojony
-ananas w puszce, pokrojony
-truskawki.
Przygotowanie:
1. jogurt, sok z cytryny, miodu wymieszać
2. połączyć wszystkie pokrojone owoce
3. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na ok 15 minut.
Jedz czerwone pomidory
...pomidory zawierają cenny składnik – likopen,
barwnik nadający tym owocom czerwonego koloru, który wychwytuje i
dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma działanie antynowotworowe. Najlepiej przyswajany przez nasz organizm jest lekko przetworzonej, przez
co sok pomidorowy okazuje się być bardziej wartościowy niż same owoce.
Sok pomidorowy może być środkiem zaradczym na częstą skłonność do
przejadania się – ma dużo błonnika i mało kalorii (23 kcal na 100 ml),
dając poczucie sytości, . jest wspaniały na pobudzanie przemiany
materii oraz oczyszczanie organizmu .
Pomidory stanowią też
pomoc w uzyskaniu nie tylko szczupłej sylwetki, lecz także – pięknej
skóry. Zawarta w nich witamina C ją dotlenia oraz wzmacnia drobne
naczynia krwionośne, nadaje blasku oraz ożywienia , a witamina E chroni
przed przedwczesnym starzeniem się. Sok z pomidorów działa na urodę nie
tylko w diecie, lecz także w zastosowaniu zewnętrznym – warto wiedzieć,
smarowanie twarzy lub rąk sokiem ma moc rozjaśniania przebarwień i
łagodzenia zmian trądzikowych.
Pomidory to źródło witamin oraz
pierwiastków : jak żelazo czy potas. Szczególnie ważny potas, który
neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący
zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni.
Obecność tego pierwiastku sprawia również, że pomidory wpływają
pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego
zaopatrzenie w tlen. Zawarta w w nich witamina A, która działa
korzystnie na nerwy wzrokowe, wzmacnia je u osób pracujących przy
komputerze i spędzających czas przed telewizorem. Również zawierają dużą
ilość kwasu foliowego więc powinny go spożywać kobiety oczekujące
dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, ponieważ
warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy.
Kupując
pomidory wybieraj te bardzo czerwone i pachnące gdyż zawierają one
najwięcej tych witamin i minerałów o których pisałam wyżej.
Marta Burska
Smaki włoskich serów
We Włoszech spotkamy około 400 gatunków
sera i niestety mało kto wie, że włoska tradycja serowarska jest starsza od
francuskiej!
W kuchni
włoskiej sery są jednym z najbardziej niezbędnych składników . Wykorzystuje się
je nie tylko jako przyprawy, ale i potrawy. Ze względu na to, że zajmują tak
ważną pozycję, trzeba o nich co nie co wiedzieć. Sery dzielą się na twarde,
półtwarde i miękkie.
Do jednych z
najznakomitszych włoskich serów twardych należy Parmigiano- Reggiano.
Przepyszny ser wytwarzany z mleka krów żywiących się świeżą trawą i ziołami.
Jest to jeden z najbardziej uznawanych i prestiżowych gatunków sera ze względu
na swoją jakość. Jest słynny na całym świecie. Ser ten przechowywany może być
aż 2 lata, a używany w sproszkowanej formie ma wysokie walory smakowe.
Podgrzany łatwo się topi i w przeciwieństwie do innych- nie ciągnie się. Godny polecenia jest również grana padano-ser
twardy, dojrzewający. Świetnie komponuje się z penne z bekonem i rukolą.
Godnym
polecenia, włoskim przysmakiem jest ser Pecorino Romano .Produkuje się go ze
świeżego i pełnego mleka owczego. Najczęściej podaje się go na półmisku serów
bądź w startej formie. Jego smak jest bardzo charakterystyczny i ostry. Idealnie
podnosi smak makaronów czy zup.
Do serów
miękkich należy między innymi popularny
-nie tylko we Włoszech-ser Mozarella.
Nazwa sera oznacza „ ręczne cięcie sera”.
Często używany jest jako dodatek do potraw. Trzeba go szybko spożywać,
ponieważ łatwo ulega zepsuciu.
Najczęściej podawany jest w zestawie z szynką, rukolą, pomidorkami ,
bazylią, ostrymi przyprawami i melonem. Często też stanowi składnik pizzy.
Bardzo znany gatunek sera w kuchni
włoskiej to Ricotta. Wyrabiany z owczego mleka w konsystencji przypomina
zwykły, biały ser. W okolicach Rzymu spożywany jest z cukrem, a nawet z solą i
cynamonem.
Godnym polecenia jest także ser o nazwie
Gorgonzola. Przepleciony nitkami pleśni
ma ostry zapach i smak . Idealnie komponuje się jako dodatek do pizzy,
kanapek, sałatek oraz mięs. Przy użyciu tego sera możemy w bardzo łatwy sposób
przyrządzić świetny sos: potrzebujemy trochę masła, śmietany, mleka i
Gorgonzoli .Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli chodzi o włoskie sery, to chyba nie
muszę nikomu przypominać o pysznym serku Mascarpone. Pochodzi z północnych
Włoszech. Jego słodki, lekki i maślany smak zawdzięczamy temu, że wyrabiany
jest nie z mleka, a z oddzielonej śmietanki .
To właśnie z Mascarpone pichcimy najlepsze desery, torty i inne łakocie:)
Niestety nie da się napisać o wszystkich
gatunkach włoskich serów. Ich smaki, kolory i konsystencje są zależne od tego,
z jakiego mleka się je produkuje, jak długo dojrzewają i jak wygląda cały
proces ich produkcji. Nie
ulega wątpliwości, że włoska, śródziemnomorska kuchnia jest bardzo
zróżnicowana. Dzięki niesamowitym gatunkom sera
jest niewątpliwie najbardziej, obok oczywiście francuskiej, popularną
kuchnią w całej Europie.
A więc... Buon divertimento!!
Zapraszam do Włoch kochani:)
Bób :)
Bób jest drogocennym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza , wit. C, A i
witamin z grupy B. Ma walory odżywcze – zawarty w nim błonnik, węglowodany i
zdrowe tłuszcze, mogą stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie, bób jest
też dość ciężkostrawny i kaloryczny, ale bardzo zdrowy .Zawiera również witaminę
b17 która wytwarza w organizmie ludzkim znikome ilości cyjanku potasu, które
zajmują tkanki rakowe. Cyjanek zostaje uwalniany w komórce rakowej i całkowicie
ją niszczy.
Do odmian bobu zaliczamy:
Windsor Biały - odmiana średnio-wczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach.
Handgown Zielony - odmiana średnio-późna, wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o 6 nasionach.
Hangdown Biały - odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia.
Do odmian bobu zaliczamy:
Windsor Biały - odmiana średnio-wczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach.
Handgown Zielony - odmiana średnio-późna, wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o 6 nasionach.
Hangdown Biały - odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia.
Co i w jakich ilościach jest w bobie? Czyli wartości odżywcze bobu.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram bobu):
Kalorie (Kcal): 80. Węglowodany (g): 14,0.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram bobu):
Kalorie (Kcal): 80. Węglowodany (g): 14,0.
Witaminy :A1, B1,B2, B17, C,
Minerały : Wapń ,Fosfor, Żelazo ,Magnez.
Marta Burska
Truskawki!
Truskawki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Poprawiają przemianę materii
oraz wygląd cery i włosów .Oczyszczają go z toksyn, chronią przed anemią ze względu na dużą zawartość żelaza. Obniżają
poziom cholesterolu . Czerwony kolor zawdzięczają antocyjanom – barwnik o
działaniu pro zdrowotnym. Zwiększa one przyswajalność witaminy C - truskawki
mają jej więcej niż np. cytryny - wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają
ciśnienie krwi, poprawiają wzrok i chronią przed nowotworami. Owoce są też
bogate w wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę
mięśni, a w połączeniu z magnezem - który również jest w truskawkach -
odkwaszają organizm. Trzeba pamiętać również o potasie, który pomaga w
oczyszczaniu. Truskawki dostarczają także witaminy A, B1, B2,B17 oraz PP, która
reguluje dotlenienie krwi.
Poza tym zawierają sole organiczne, pektyny, bromelinę i fitoncydy. Bromelina
jest enzymem odpowiedzialnym za trawienie białka. Z kolei fitoncydy mają
właściwości bakteriobójcze. Pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i
korzystnie wpływające na naturalną florę bakteryjną. Tym, którzy cierpią na
bezsenność, dobrze zrobi przed snem niewielka porcja tych małych czerwonych owoców,
gdyż zawierają brom, który ułatwia zasypianie. TRUSKAWKI są niskokaloryczne i
mają niewielką zawartość cukru. 100 g truskawek to ok. 30 kcal. Zawierają też o
połowę mniej cukru niż jabłkach.
A więc jedzmy truskawki .
Marta Burska
Szaszłyki z warzywami
Co potrzebujemy?
- 40 dag schabu wieprzowego,
- 1 cukinia,
- kolba kukurydzy,
- sól, pieprz,
- oregaano,
- gałązka szałwii.
Jak przygotować?
Mięso pokroić w dużą kostkę. Cukinię myjemy (nie obieramy) i kroimy na duże plastry. Paprykę myjemy i również kroimy. Kolbę kukurydzy kroimy na 2cm grubości plastry. Na szpilki do szaszłyków nabijamy na przemian kawałki mięsa i warzyw. Na koniec oprósz solą i pieprzem. Piecz na ruszcie ok.20 minut. Posyp oregano i listkami szałwii.
Idealne w połączeniu z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i surówkami.
Dorsz na ostro
Składniki:
- 6 pomidorów,
- 3 łyżki oleju,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3 cebule,
- troszkę imbiru,
- 1 łyżka Vegety,
- ostra papryczka,
- sól.
Przygotowanie:
Filety opłukujemy, osuszamy, troszkę solimy i obtaczamy w
mące. Cebule i pomidory siekamy w drobną
kostkę. Olej szybko podgrzewamy i zarumieniamy filety. Dodajemy cebule ,
pomidory i przeciśnięty przez praskę- czosnek.
Do smaku doprawiamy ostra papryczką, imbirem i Vegetą. Wszystko dusimy
przez około 15 minut.
Smacznego:)
Gruszkowa fantazja
- paczka Rukoli
- paczka szpinaku surowego (listki)
- 3 pomarańcze -krojone w kostkę
- ser feta -kroimy w kostkę
- ser brie -kroimy w kostkę
- 3 gruszki -kroimy w paski
- szklanka słonecznika prażonego
Sos robimy po kolei i cały czas energicznie mieszamy . Nie stosując się do tej zasady niestety sos się zważy.
Przygotowanie sosu:
0.5
szklanki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 ząbki czosnku (starte), łyżka
musztardy stołowej ,na koniec 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego .Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie gęsta zawiesina.
Przepis przygotowała Pani Agata Zarzycka
Gotowy sos mieszamy z sałatką .
PYSZNY MAKARON PENNE Z SERKIEM TOPIONYM
- makaron penne,
- pieczarki ok 30 dkg
- boczek
- małe pomidorki koktajlowe
- zwykły, śmietankowy serek topiony
- jedna mała cebulka
- natka pietruszki,
- masło,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz .
Jak przygotować?
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Pieczarki oraz cebulkę również podsmażamy na rumiany kolor i dodajemy do boczku.
Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałeczki i dodajemy również o reszty składników.
Makaron gotujemy. Do pieczarek dodajemy serek topiony i przykrywamy wszystko dusząc na małym ogniu, dodając śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Gdy makaron się ugotuje łączymy go z gotowym sosem.
Koktajl truskawkowy
Na orzeźwienie pyszny i bardzo zdrowy koktajl truskawkowy!
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- śmietana lub jogurt naturalny,
- 1-2 łyżeczki miodu.
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze. Można udekorować listkami mięty. Przed podaniem schłodzić:)
Oczywiście truskawki możemy zastąpić malinami, jagodami czy bananami:)
Oczywiście truskawki możemy zastąpić malinami, jagodami czy bananami:)
...czy wiesz,że....
...gorąca zielona herbata ochładza w upalne dni?
- wspomaga w odchudzaniu,
-pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała,
-polifenole , które są składnikiem zielonej herbaty pomagają zneutralizować wolne rodniki, a co za tym idzie-wspomagają zwalczać komórki rakowe,
- zielona herbata może obniżyć całkowicie poziom cholesterolu.
Jak zaparzać zielona herbatę ?
Napar zachowuje najlepsze właściwości. Herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a wytartym do sucha czajniku porcelanowym używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek . Generalnie między 60 a 90 stopniami Celsjusza. Parzenie (około 3minut) powoduje, że garbniki nie wiążą się z teiną , więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Natomiast im dłużej parzymy - daje nam napar o działaniu relaksującym. Zieloną herbatę można parzyć nawet trzykrotnie, za każdym razem uzyskamy inny smak i właściwości. Pierwszy napar działa pobudzająco, natomiast drugi-uspokajająco . Dobrze zaparzona zielona herbata ma smak delikatny i pozbawiony goryczy .
Jak zaparzać zielona herbatę ?
Napar zachowuje najlepsze właściwości. Herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a wytartym do sucha czajniku porcelanowym używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek . Generalnie między 60 a 90 stopniami Celsjusza. Parzenie (około 3minut) powoduje, że garbniki nie wiążą się z teiną , więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Natomiast im dłużej parzymy - daje nam napar o działaniu relaksującym. Zieloną herbatę można parzyć nawet trzykrotnie, za każdym razem uzyskamy inny smak i właściwości. Pierwszy napar działa pobudzająco, natomiast drugi-uspokajająco . Dobrze zaparzona zielona herbata ma smak delikatny i pozbawiony goryczy .
A więc kochani- -pijmy zieloną herbatkę chociaż raz dziennie:) Marta Burska
Sezon na świeże owoce :)
Jakie są Wasze ulubione?
Co powiecie na przepyszne i jakże zdrowe maliny? Znalazły one uznanie nie tylko wśród osób dbających o swoje zdrowie ale również u dietetyków i wielu zielarzy.
Owoce malin bogate są w witaminy :C, E,B1,B2 i B6 oraz w substancje mineralne takie,jak: potas,wapń, żelazo,magnez, fosfor i miedź.
Jedzcie maliny pod każdą postacią i w każdej ilości.
KOLOROWE TUTTI FRUTTI
Składniki:
-po 50 dag :
truskawek, porzeczek, jeżyn, czarnych jagód , winogron, śliwek węgierek, gruszek, moreli
-po 75 dag:
-po 25 dag:
malin, czarnych porzeczek,
-po 10 dag:
suszonych owoców głogu, dzikiej róży, rodzynek, fig, daktyli,
-po 5 dag:
łuskanych orzechów włoskich, migdałów,
- 2 duże pomarańcze
-3 mandarynki
-2 średnie cytryny
Przygotowanie:
Drobne owoce oczyścić z szypułek, z większych również usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cytrusy obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Każda warstwę owoców posypać cukrem. Wszystko razem wrzucić do miseczki i cieszyć się pysznym smakiem i wspaniałymi kolorami:) można podawać również z lodami.
CEBULA NA GRZANKACH
Składniki:
-4 kromki chleba wiejskiego ,
-4 cienkie plasterki sera grujera,
-5 łyżek masła,
-1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Na patelni podgrzać masło. Wrzucić pokrojona cebulę i zrumienić ją. Każdą kromkę chleba natrzeć czosnkiem. Nałożyć cebulę na kromkach i przykryć plastrami sera. Wstawić do bardzo ciepłego piekarnika. Zapiekać ok 10 minut, aby ser się stopił.
-->
Krem z cukinii
Składniki:
-ząbek czosnku,
-cebula,
-bazylia ,tymianek,
-1l wywaru warzywnego,
-sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cukinie, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle.
Całość zalać wywarem warzywnym , dodać zioła i gotować 5 minut. Wszystko
zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Najlepiej podawać z kawałkiem
łososia i gałązką kopru.
Przygotowanie :
Grecka Moussaka
Moussaka - jest to tradycyjna Grecka zapiekanka z bakłażanów. W jej skład wchodzi kilka warstw bakłażanów i mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana jest pod jasnym sosem z jaj i mleka.
Składniki:
-2 średnie bakłażany
-400g mięsa mielonego
-pomidory z puszki
-1 duża cebula
-2-3 jajka
-3 ząbki czosnku
-kubek mleka zmieszanego ze śmietaną ( pół na pół)
-pęczek natki pietruszki
-100g startego sera
-sól,pieprz,oregano
Przygotowanie :
Bakłażana kroimy i dobrze solimy, odkładamy na ok. 20 min. po czym
spłukujemy pozostały sok i sól , i pozostawiamy do obeschnięcia.
Na oliwie podsmażamy czosnek wraz z cebulą. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano. Wszystko razem dusimy 5 minut i odkładamy.
Na oliwie podsmażamy czosnek wraz z cebulą. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano. Wszystko razem dusimy 5 minut i odkładamy.
Bakłażana obsmażamy do miękkości. Tworzymy zapiekankę – pierwsza warstwa
to bakłażan Następnie siekana pietruszka. Kolejna warstwa to mięso
mielone z pomidorami i znów świeża pietruszka. Ostatnia warstwa
zapiekanki to bakłażany.
Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów.
Zapiekankę zalewamy sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek . Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz